Alla inlägg under maj 2007

Av Tant Tagg - 23 maj 2007 19:27

Maken påpekar att idag är det också en annan stor dag, inte bara Carl von Linnés födelsedag. Det är bluesmusikern Elmore James dödsdag. Han dog 1963 av brustet hjärta vid 45 års ålder. Han hade hela livet sjungit om hur kvinnorna lämnat honom i sorg och saknad. Hur fåfäng kärleken är och hur elaka kvinnorna hade varit mot honom. Tillslut brister ens hjärta. Tja, kanske var det bara en hjärtinfarkt, men det är inte lika passande för en blueslegend.

Av Tant Tagg - 23 maj 2007 16:41

Idag är det Carl von Linnés födelsedag.

Grattis får man säga.

Hela året firar vi Linné i Sverige. Det går att läsa om allt som händer i samband med detta 300 års jubileum i hela landet på webbsidan om Linnéåret

LInné var en spännande man. Han var inte bara vetenskapsman, botaniker, zoolog och geolog. Han var också läkare och filosof. Det som fascinerar med Linné var hans entusiasm och obändiga lust att utforska. När han som ung forskare och läkare gav sig i väg på sin första expedition ut i det okända, ansågs det inte som någon särskilt märkvärdig forskning i 1700-talets akademiska kretsar i Uppsala. Men Linné trampade ut i väglösa lappmarker och lärde sig mycket om ett Sverige som inte särskilt många visste så mycket om på den tiden. Jag glömde tillägga att han dessutom var etnolog dessutom. Det var inte bara fjällfloran och faunan han utforskade, det var även de människor han mötte och deras liv. Lusten att teckna ned, hans sinne för detaljer och att systematiskt iaktta det han upplevde, gjorde att eftervärlden har en allsidig bild av 1700-talets Lappland. Sedan fortsatte han att resa runt i Sveriges utkanter och utforska livet och biologin. Hans skrifter ger oss nutidsmänniskor ovärderlig information.

Allsidigheten kanske var typisk för 1700-talsmänniskan, men Linné var onekligen av en särskild sort. Själv undrar jag hur någon överhuvudtaget kunde komma på sexualsystemet. Givetvis måste det vara någon som har sinne för och nöje av att systematisera och klassificera, men att konstruera något med sådan komplexitet och som håller som system fotfarande, är unikt. Jag är onekligen impad av honom.

Det finns mycket att säga om Linné. Folkbildare, sexualupplysare, friskvårdsförespråkare.

Dessutom var han en rasande snygg karl.

Med åren lär han visst blivit glömsk och förvirrad. Kanske kan man misstänka någon demenssjukdom här? Han hade gott om döttrar, en son och en rådig fru, men vimsade sin sista tid runt på sitt Hammarby tills han dog 71 år gammal

Av Tant Tagg - 23 maj 2007 14:52

Jag har tidigare skrivit om att det inte är alldeles okomplicerat att bli arbetslös och bo i Världens Ände. Sven-Otto skulle komma att kräva att de arbetslösa ska söka arbete utanför hemorten från och med första dagen. När kritiken kom, talade han lite vagt om att man skulle ta hänsyn till personliga omständigheter. Vad det betydde var det ingen som visste. Vid Arbetsförmedlingen i Världens Ände vet man ännu inte hur de kommande a-kassereglerna ska tolkas. Men chefen där tolkar det i allfall som om att det inte kommer att bli några särskilda regler för de arbetslösa i Världens Ände. Även arbetslösa som är bosatta långt borta från resten av riket, måste söka arbete på annan ort från första arbetslösa dagen från den 2 juli.

Det här kunde jag läsa i den lokala moderata morgonblaska jag läser om morgnarna idag.

I samma tidning var ett reportage om ett yngre par som redan förra året begav sig till Småland då de blev arbetslösa. Inte nog med att det inte var någon konst att få ett fast arbete för dem båda, som de dessutom hade utbildning för, de hittade ett hus för 35000 också. För 35000 kan du kanppt köpa en vedbod i Världens Ände. Nu fick dom ett inflyttningsklart hus i bästa skick och jobb. Lyckliga dom. Självklart drog dom från arbetslöshet i marginalen. Självklart är det också att denna nyhet var införd samtidigt som blaskan skriver om de nya reglerna för a-kassan. Positivt tänkande, kallas det visst. Sven-Ottos kamrat, Världens Ändes moderate riksdagsman, har själv varit tidningsman innan han slog sig på politiken, nämligen politisk redaktör för min morgonblaska. Vilken slump.

Hur ska det nu gå för de som inte bara kan lämna allt för ett billigt hus och lediga jobb i Småland? De som är gift med en som har arbete? De som är från skilda och har delad vårdnad om mindreåriga barn? De som har gamla föräldrar som inte klarar sig själva? Arbetspendla är nämligen ett fantasifoster som bara existerar hos Sven-Otto, om man bor i Världens Ände.

Av Tant Tagg - 22 maj 2007 18:46

Dottern har sorg.

Hennes cykel är stulen.  Den har blivit stulen i Baptistkyrkan i Norrköping. Hon lämnade den där för att slippa släpa med sig den på en middag som hon var bjuden på. Hon skulle hämta den igen efter någon dag. Den skulle stå där bakom låsta gallergrindar. Olåst, för att den kunde tänkas stå i vägen. Då skulle det vara lättare att flytta på den, för de som behövde det. Nu har någon verkligen flyttat på den. Den är borta.

En teori är att någon har ställt ut cykeln på gatan och där har den blivit stulen. Men det faller det på all logik. Denna någon borde ha funderat över varför det står en olåst cykel bakom en låst gallergrind, innan den åkte ut  på gatan. Om denne någon inte var ovanligt korkad förstås.

Det är inte så vanligt att man blir bestulen i kyrkan. Sannolikheten är inte så stor. Men nu har detta hänt. Kanhända att man kan beskriva det som tragikomiskt.

Först grät dottern. Sedan blev hon arg.

Saken är polisanmäld hos Norrköpingspolisen

Nu sätter hon dessutom upp efterlysningar i Baptistkyrkan och Café Vetekornet för att få upp ett spår efter cykeln.

Vem kunde tro att även de gudfruktiga stjäla.

Av Tant Tagg - 22 maj 2007 12:17

Nu vet jag i vilken ålder Tant Taggs läsare är.

Jag fortsätter med en ny undersökning. Jag vill veta vilka som är män och vilka som är kvinnor som läser bloggen. Helt uppenbarligen finns det manliga läsare av bloggen. Två av dem har gett sig till känna angående de gröna vårbokstäverna som fanns på bloggen tidigare. Finns det fler män med annorlunda färgseende eller med tidningstradition av svart/vitt? Eller är det de enda manliga läsarna?

Kvinnliga läsare gissar jag att det finns det gott om. Är det den stora gruppen på 27.3% som läser bloggen? Spekulera kan man alltid.

Är Tant Tagg - bloggen jämställd mellan män och kvinnor eller är det en kvinnoblogg? En tant-blogg, tycks det inte vara  om man ser till läsarnas ålder. Det är nog bara tanten själv som är tant här.

Eller är det en mansblogg?

Det här blir spännande

Av Tant Tagg - 22 maj 2007 11:49

Nu har min undersökning om i vilken ålder Tant Tagg-läsarna är legat framme i exakt fyra veckor, efter en misslyckad undersökning om när köttfärs och spagetti åts för första gången. Omröstningen/undersökningen om köttfärssåsen gav mycket klent resultat vilket gjorde mig misstänksam. Jag började ana att det var för få som varit med i spagetti och köttfärssåsen barndom och inträde på den svenska husmanskostens scen. Det är helt enkelt inte så många i den här bloggvärlden som kan komma i håg före och efter.

Resultatet av åldersundersökningen gav ett glädjande reslutat med hela 44 personer som har röstat. Dessutom så fördelar sig åldern på läsarna faktiskt på nästa hela åldersspannet och man kan hitta läsaremellan 10 - 15  och  80 - 85 år.  Det är också glädjande. Men i de yngsta och äldsta åldersgrupperna är de ju inte så väldigt många ska väl erkännas.

En och annan 75-åring och 20-åring, några fler i åldersgruppen 20 - 25 år, 25 - 30 år och 45 - 50 år läser bloggen. Sedan kommer  40 - 45 åringarna, 50 - 55 åringarna och 55 - 60 åringarna med 13.6 %. Men Tant Taggs riktigt stora läsekrets finns oväntat bland 30 - 40 åringarna med hela 27.3 %.

Vad det beror på kan man bara spekulera.

Men ett är säkert. Samstämmigheten med teorin om att de som läser bloggen är för unga för att ha upplevt en tid då köttfärssås och spagetti inte fanns är helt relevant.


Av Tant Tagg - 21 maj 2007 19:44

En dag i Ankdammen har tröttat ut mig. Skavsår på hälarna. +23. Knappt hunnit kasta i mig lunchen mellan mötena och läkarbesöket.

Tacka vet jag gåsskit på vägen som vi har här i Byn. Gässen flyger lågt nu. Göken som äntligen gol. Den gal alltid när jag sår första veckan i maj. I år var den tyst. Jag kanske hörde den förra veckan, men jag hör sämre nu för tiden. Idag gol den i väster och förflyttade sig mot öster. Västergök är bästergök. Östergök är tröstergök. Låter ändå rätt hoppfullt.

Kvällen ska fördrivas med vila.

Av Tant Tagg - 20 maj 2007 21:58

Fästingarna är här, skrev jag ju. Ska sanningen fram har de varit här i några månader. Men det är först nu som de märks. Klas, katten alltså har ju haft några fästingar någon gång ända sedan i mars.

Statistiskt sett borde jag ha haft borelia för länge sedan. TBE har vi inte här i Världens Ände. I allafall inte några kända fall. Men det ljushuvud som drog hit rådjuren och släppte ut dem från hägnen, har kanske också bäddat för att även vi ska få ha TBE smittade fästingar så småningom.

Själv har jag för länge sedan bestämt mig för att inte bekymra mig för fästingar. Annars skulle jag få framleva fem månader per år iförd ljusa långbyxor instoppade i långskaftade gummistövlar 24 timmar per dygn samt undersöka kroppen varje dag. Det står jag nog inte ut med. Jag kör barbent. Och går i högt gräs utan ångest.

Man måste ha en smått fatalistisk inställning till livet om man ska bo i Världens Ände överhuvudtaget, inte bara när det gäller fästingar.

Det gäller att se det som en sport att kunna plocka fästingar utan fästingplockare.

Presentation

Omröstning

Vad ska Tant Taggs blogg handla om i framtiden?
 Trädgårdsarbete
 Gnäll
 Kommunalpolitik
 Matlagning
 Sören Katt
 Orättvisor i världen
 Dagbok
 Feminism
 Litteratur
 Precis som förut
 Sjukdom och elände
 Kritisk granskning av den för tillfället sittande regeringen
 Fotografering
 Andlighet
 Ovärldsanalys
 Dikter och poesi

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11
12
13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Maj 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards