Alla inlägg under december 2006

Av Tant Tagg - 23 december 2006 19:50

tusen juleljusmänniskornas ögon blänkeri nätternas nattI natt har det varit den längsta natten på året. Vi inbjöds till att i all enkelhet fira denna natt hos grannen här i huset, med glögg och pepparkakor och en ljusceremoni i vår skog. M hade lovat att elda med sina firefingers, men vekarna var dåliga, så det tog ingen riktig fyr. Men tre paket med gamla tomtebloss, som jag hittade när jag städade städskåpet i somras, räddade föreställningen. Hon dansade med tomtebloss istället för firefingers och det blev minst lika magiskt! Sedan gick vi var och en ut i skogen till en ljusspiral som man gick in i. Där kunde man lämna av sig sitt gamla år innan man gick ut ur spiralen och gick in i sitt nya år. De barn som överhuvudtaget finns i Byn är pojkar och några av pojkarna som deltog i ljusfesten, önskade sig något istället. En pojke önskade sig att familjens nya valp skulle bli bra och att hans pappa skulle bli frisk. Själv gick jag in i ljusspiralen och lämnade ifrån mig det här gamla skitåret och hoppades på ett bättre. En av småpojkarna frågade varför det var ett skitår "Jo",sa jag, "det har varit så mycket tråkigt". "Det tycker jag också så", sa pojken som höll på att mista sin pappa och som önskade att pappa skulle bli frisk.

Av Tant Tagg - 21 december 2006 21:46

Klas har kollat hamster hela dagen. En elak gosse, uppväxt med M i Byn, även han påväg över havet i natt mot Världens Ände och Byn, tyckte att M skulle ge hamstern till Klas.M och jag har gjort knäck. Hon saltade på några med flingsalt. Världen är konstig.

Av Tant Tagg - 20 december 2006 19:39

+ i luften. - på marken. Tunnt islager på vattentunnan. Klas, katten alltså, kan inte dricka där. Han fryser om tassarna på de hala cementplattorna. Sover sedan på lakanen jag lagt fram för att bädda i M:s säng, hon som kommer till Världens Ände och Byn mitt i natten med båten tillsammans med sin hamster. Jag försöker elda upp julstämningen. Lyssnar på Blind Boys of Alabama som sjunger julsånger. En julhaiku kanske kan få mig i rätt sinnesstämning.snömoln på himlentomteluvan runt knutensnökristall i vitt

Av Tant Tagg - 19 december 2006 19:44

Idag är det frost i gräset och det kan ju vara något att hoppas på för framtiden. Klas, katten alltså, ligger och sover i våra duntäcken och gör sig inte besvär. Jag undrar om det hjälper med att spela julmusik på cd om frosten inte tar sig?

Av Tant Tagg - 18 december 2006 19:36

Jaha, då var man ute på vägarna igen, liftandes. Jag missade bussen med ungefär 30 sek. Bussen gick för tidigt. När jag precis hade låst cykeln, rätat på ryggen och stegade ut från cykelgömstället bakom enbuskarna, såg jag bussen i maklig fart köra förbi. Jag hade inte en chans att hinna fram till busshållplatsen. Nästa buss skulle gå om 1 ½ halv timme. Enda alternativet var att lifta igen. S, en gammal bybo och bekant, som flyttat till ett av Samhällena, kom strax och plockade upp mig. Jag fick lift ända till Ankdammen

Av Tant Tagg - 17 december 2006 19:45

Idag har jag och R, maken alltså, tillhört Sveriges stora, tysta skara av frivilliga som stöttar upp välfärden. Utan sådana som oss skulle antagligen systemet krackelera. Vi har gjort det förut och vi gör det igen.I det här fallet handlar det om äldreomsorgen. För ett tag sedan läste jag i lokalpressen här i Världens Ände, att utan alla anhöriga skulle äldreomsorgen bli ett enda kaos. De åldriga föräldrarna börjar bli skröpliga. De kräver ingen uppassning, men när den gamla mamman efter tre ögonoperationer inom en månads tid och med tidigare svår reumatism som är under kortisonbehandling ville städa badrummet till jul, var vi tvugna att gripa in. Den gamla pappan är som andra äldre herrar, och dessutom lite skröplig han också, kan inte se på smutsen med samma ögon som den gamla mamman, även om han alltid varit modern för sin tid och alltid dammsugit och torkat golven. Så dagen har tillbringats med storstädning av ett lite lortigt badrum samt dammning av alla tavlor och skrymslen och vrår, högt och lågt dit den gamla mamman har svårt att ta sig, för att inte tala om att se. Visst var det lite päls på sakerna här och där, men nu är det rent. Men vad ska gamlingar som inte har kvalificerat sig till hemtjänst ännu göra? Och var går gränsen för att kvalificera sig dit, så länge den gamla pappan kan dammsuga och torka golven? När man får det så dammigt att man har päls på tavlorna och i badrummet, blir det de anhöriga som antagligen får ta hand om det. Det betraktas nog inte som det nödvändigaste att få hjälp med för att klara livhanken och den dagliga livsföringen, men kanske för att få livskvalité för gamla mammor.

Av Tant Tagg - 16 december 2006 14:08

Nu har jag inte varit ute på äventyr på länge. Jag har varken liftat eller varit på Internetspelscafé i tunnelbanan. Jag har bara gått runt här i mörkret i Världens Ände och klagat. Inte ens någon julstämning har jag lyckats frammana. Glöggen hjälper inte.I dessa tider, då arbetarna i landet går man ur huse och visar sitt missnöje mot att Aliansen vill försämra a-kassan, har jag sakteliga börjat förstå var de nya jobben, som Aliansen har pratat om redan före valen ska ska komma ifrån. Faktum är jag inte fick ekvationen att gå ihop tidigare. Någon gång i veckan såg jag i ett nyhetsinslag, en expert på näringslivsfrågor, som förklarade att när det nu blir sämre a-kassa, så skulle det sannolikt bli en hårdare konkurens om arbetena och det skulle i sin tur göra det lättare för arbetsgivarna att anställa d.v.s ett större urval av arbetskraft. Det sägs ju ibland att arbetsgivare söker personal, men de får inga sökanden till sina lediga platser, trots att det finns arbetslösthet. Eftersom jag är så listig, kunde jag då räkna ut, att det var den här experten Aliansen hade pratat med när de skapade sin nya jobb-politik. Aliansen säger ju att det ska bli lättare för företagare att anställa personal. Så summa sumarum, det är inga nya jobb Aliansen ska skapa. Det är genom att se till att de som är arbetslösa ska känna sig tillräckligt jagade för att de är arbetslösa och inte kan försörja sig. Då ska de bli mer aktiva att söka jobb än de varit tidigare. På så sätt blir det lättare för arbetsgivare att anställa, fler sökanden att välja mellan och större ruljangs på arbetsmarknaden.Eller? Vad var det de två pajaserna i Ny Demokrati, en gång i tiden pratade om? Sverige skulle få fart under fötterna..... galoscherna eller något om att de skulle få Sverige att rulla igen? Det känns som att Aliansen grundidé är något åt det hållet; om man ser till att alla som är arbetslösa blir motiverade att söka jobb, så löser problemen sig själva och det blir fart på Sverige.Ja, man undrar.

+11

Av Tant Tagg - 14 december 2006 18:22

skogen i månljuskall nattsnö över jordenkattass i frostenSå är det inte, i allfall. Något romatiskt glittrande och vackert frostnupet ser det inte ut att bli. Vädret slår om och det +11 igen. Kulingvarning.

Presentation

Omröstning

Vad ska Tant Taggs blogg handla om i framtiden?
 Trädgårdsarbete
 Gnäll
 Kommunalpolitik
 Matlagning
 Sören Katt
 Orättvisor i världen
 Dagbok
 Feminism
 Litteratur
 Precis som förut
 Sjukdom och elände
 Kritisk granskning av den för tillfället sittande regeringen
 Fotografering
 Andlighet
 Ovärldsanalys
 Dikter och poesi

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4 5 6 7
8
9 10
11 12 13 14
15
16 17
18 19 20 21
22
23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< December 2006 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards